Woning opnieuw voegen

Gevelonderhoud Mijdrecht

HGT Midden-Nederland B.V. heeft in Mijdrecht op de Briljant 2 de volgende werkzaamheden uitgevoerd;

 1. Bestaande voegwerk stofarm verwijderen met pneumatische hakhamers en elektrische slijptollen.
 2. Het metselwerk reinigen d.m.v. stoom cleanen.
 3. Nieuw voegwerk aanbrengen d.m.v. terugliggend doorgestreken voegwerk.
 4. Het metselwerk en voegwerk beschermen met gevel impregneer.
 5. Het verzorgen van hang en klimmateriaal, aan en afvoer bouwmaterialen en bouwpuin.

Voegen verwijderen

Brokkelen de voegen van jouw gevel af, zijn ze niet meer proper te krijgen, …? Dan doe je er goed aan ze te vervangen door nieuwe voegen. Niet alleen om esthetische redenen, maar ook om de gevelconstructie te beschermen. Voor je nieuwe voegen kan plaatsen, moet je de oude natuurlijk eerst verwijderen. Oude voegen verwijderen kan door middel van uithakken of uitslijpen.

Combineer voegwerken met een gevelreiniging

Laat je voegen verwijderen, dan is het aangeraden om die werken te combineren met een gevelreiniging. Zo’n gevelreiniging maakt het makkelijk om de voegen te verwijderen. Tenslotte staat nieuw voegwerk ook mooier bij een schone gevel.

Welke type gevelreiniging het meest geschikt is, is afhankelijk van de gevelbekleding en de mate van vervuiling. Het is belangrijk om de juiste reinigingsmethode toe te passen om zo schade aan de gevel te voorkomen en een mooi resultaat te garanderen. Tip: Vraag HGT Midden-Nederland B.V. op advies. Wij weten dankzij onze jaren lange ervaringen precies welke gevelreinigingsmethode het meest geschikt is voor jouw gevel.

Gevel opnieuw voegen

Na het verwijderen van het oude voegwerk is het belangrijk om de gevel zo snel mogelijk opnieuw te laten voegen. Zonder voegen is de kans op schade aan de gevel namelijk groot.

Je kan kiezen uit verschillende types voegen. Welk type je kiest hangt vooral af van je budget en de gewenste look. Een overzicht van enkele populaire keuzes:

 • Platvolle voeg: steekt niet uit, maar is gelijk gestreken met de voorzijde van de metselstenen.
 • Platvolborstelwerk: platvolle voeg afgewerkt met een borstel.
 • Verdiepte voeg: ligt een paar millimeter dieper dan de voorzijde van de metselstenen. Het geeft de gevel een schaduweffect.
 • Schaduwvoeg: is schuin afgesneden, wat de gevel een schaduweffect geeft. Gezien de schuine afsnijding is een schaduwvoeg arbeidsintensiever om aan te brengen dan een verdiepte voeg.
 • Knipvoeg: ingesneden (de voeg is aan 2 kanten met een voegijzer of een mesje schuin afgesneden) en steekt uit tov de voorzijde van de metselstenen.
 • Snijvoeg: ingesneden (de voeg is aan 2 kanten met een voegijzer of een mesje schuin afgesneden) en komt gelijk met de voorzijde van de metselstenen.

Gevel impregneren

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht in de woning of wanneer de gevel regelmatig verontreinigd is met mossen of algen, dan is de gevel impregneren een goede oplossing. Hierdoor is deze jarenlang beschermd tegen doorslaand vocht, weersinvloeden en vervuiling.

4 redenen waarom je buitenmuren impregneren zinvol is

1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.

2) Je gevel blijft langer proper. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat mossen, algen en ander vuil zich minder makkelijk op de buitenmuur kunnen vastzetten. Als er toch wat vuil op de muur ontstaat, kan je dit makkelijker verwijderen dan bij niet-gehydrofobeerde gevels.

3) De levensduur van de gevel wordt verlengd. Aangezien de buitenmuur dankzij het impregneren minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden, kan je uitgaan van een langere levensduur.

4) Een propere en tegen vocht beschermde gevel betekent een waardevermeerdering voor je woning.