Gevel reinigen en voegen in Vinkeveen

Gevel Reinigen en voegen

HGT Midden-Nederland B.V. heeft in Vinkeveen op de Heulweg 4 en 6 de volgende werkzaamheden uitgevoerd;

  • Het metselwerk is gereinigd d.m.v. zandstralen
  • Het bestaande voegwerk is vervangen voor nieuw voegwerk
  • Schoorsteen onderhoud
  • Impregneren van het metselwerk en voegwerk
  • Verzorgen van hang en klimmateriaal

IMPREGNEREN

ZANDSTRALEN d.m.v. Torbo straal systeem
De oppervlakte wordt gestraald met behulp van het Torbo straalsysteem onder lage druk (1 tot 12 Bar). Met dit systeem wordt een straalmiddel met lucht en water tegen de gevel aangeblazen. Het water dient uitsluitend om het stof te binden. Een veel gebruikt straalmiddel is Olivinezand. Dit middel bevat geen vrije kwarts en voldoet daardoor geheel aan de milieueisen, die gesteld zijn door de Arbeidsinspectie. Door de hoge druk en het gebruik van water wordt de gevel goed gereinigd. Om eventuele overlast zo veel mogelijk te beperken zorgen we dat de stof tijdens de werkzaamheden in de netten terechtkomt. Op deze manier is het ook gemakkelijker schoon te houden.

Een stralende gevel
Na het stralen van uw gevel ziet u direct het verschil. Naast dat de buitenmuur weer de gewenste uitstraling heeft, draagt het ook bij aan de duurzaamheid van uw gevel. Vuil kan namelijk op de lange termijn uw gevel aantasten. Door gevelreiniging stijgt ook de waarde van uw woning. Een woning met een mooie, schone gevel is namelijk een stuk aantrekkelijker voor eventuele kopers.


VOEGEN

HGT Midden-Nederland B.V. is gespecialiseerd in de volgende verschillende typen voegen:

Platvol
De vandaag meest toegepaste voeg is de platvolle voeg. De platvol voeg wordt ook wel de doorgestreken voeg genoemd. Nadat de voegen zijn ingezet wordt er nogmaals over de gehele voeg gestreken. Door het extra afstrijken van de voeg wordt hij vaster en beter afgedicht. De reden waarom deze voeg vaak wordt toegepast is omdat de prijs/kwaliteit verhouding erg gunstig is. Tevens heeft dit type voeg ook een langere levensduur dan andere type voegen.

Knipvoeg
De knipvoeg is een voeg die een paar millimeter tussen de stenen uitkomt. Met een speciale samenstelling van de voegspecie wordt de voeg zo ingezet daar hij ruim buiten de steen uitkomt. Vervolgens moet op het juiste tijdstip en met veel nauwkeurigheid de overtollige specie worden verwijderd. Vaak is of wordt deze voeg gebruikt mij monumentale en/of panden van voor 1950.

Snijvoeg
De snijvoeg of ook wel de gesneden voeg genoemd was een erg populaire voeg in de 19e eeuw. Dit type voeg lijkt erg veel op de knipvoeg. Echter steekt de voeg in tegenstelling tot de knipvoeg niet voor de steen uit. Daardoor is dit type voeg sneller in zetten waardoor hij vaak prijstechnisch gunstiger zal uitkomen dan een knipvoeg.

(Glad) verdiepte voeg
De verdiepte voeg is niet meer dan een platvolle voeg die extra diep is doorgestreken. De voeg zal ongeveer tussen de 2 tot 5mm terug liggen ten opzichte van de voorkant van de steen. De diepte is sterk afhankelijk van de wens van uw als opdrachtgever en hoever mogelijk het is om de voeg uit te hakken.

Schaduwvoeg
De schaduwvoeg is een van de minst uitgevoerde type voeg. De schaduwvoeg wordt gekenmerkt doordat de voeg vanuit onder, onder een hoek naar achteren wordt ingezet. Doordat de onderzijde van de voeg gelijk ligt met de voorkant van de steen en de bovenzijde wordt teruggelegd ontstaat er een schaduwveld. Visueel worden de horizontale lijnen van de gemetselde gevel extra geaccentueerd doordat doorgaans de stootvoegen platvol worden gevoegd.


De gevel impregneren: wat is dat?

De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter. Door deze beschermende laag kan doorslaand vocht niet langer in de muur trekken en zal vuil zich niet of minder snel aan het oppervlak hechten.

Reinigingsfirma’s gebruiken de termen impregneren en hydrofoberen weleens door elkaar. Maar met beide begrippen wordt uiteindelijk hetzelfde bedoeld, namelijk het waterafstotend maken van een ondergrond, in dit geval de gevel.

4 redenen waarom je buitenmuren impregneren zinvol is:

1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.

2) Je gevel blijft langer proper. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat mossen, algen en ander vuil zich minder makkelijk op de buitenmuur kunnen vastzetten. Als er toch wat vuil op de muur ontstaat, kan je dit makkelijker verwijderen dan bij niet-gehydrofobeerde gevels.

3) De levensduur van de gevel wordt verlengd. Aangezien de buitenmuur dankzij het impregneren minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden, kan je uitgaan van een langere levensduur.

4) Een propere en tegen vocht beschermde gevel betekent een waardevermeerdering voor je woning.