Schoorsteen renovatie

Schoorsteen onderhoud

De schoorsteen krijgt de meeste regen en windbelastingen te verduren. Platvol voegwerk gaat gemiddeld genomen 30 tot 40 jaar mee en dan zullen de zuid en west geveldelen of de schoorsteen echt toe zijn aan vervangingen. De bewoners in Huizen hebben last van lekkage, daarom is ervoor gekozen om het voegwerk van de schoorsteen compleet te vervangen en tevens de schoorsteen waterafstotend te maken. (impregneren)

 

Waarom voegwerk vernieuwen?

Voegwerk is nu eenmaal essentieel voor het behoud van de buitenschil van een buiten gevel. Een goede kwaliteit voegwerk verhoogd bovendien de “aantrekkelijkheid” van uw huis of gebouw, zodat u er optimaal van kunt genieten.

Voegwerk in restauratieprojecten is een uiterst specialistische aangelegenheid. Het aangezicht van een pand is afhankelijk van de vakkundigheid van de voeger.

Door de jaren heen wordt voegwerk aangetast door weer – en milieu-invloeden of lekkende dakgoten en regenpijpen. Vocht tast u voegwerk aan!

Naast het esthetische aspect is er nog een belangrijke reden waarom voegwerk goed moet zijn: het behoud van de muren en het voorkomen van vochtproblemen binnenshuis.

Mocht u toch last hebben van verweerd, poreus voegwerk kunnen de muren vol met water zitten. Als het water bevriest, barsten de stenen. Beschadigde voegen leveren niet alleen buiten, maar ook binnen de nodige vochtproblemen op.

Kleine tips om vochtproblemen te voorkomen.

  • Zorg voor een goede afwatering rond het huis.
  • Herstel beschadigden dakgoten of hemelafvoeren direct.
  • Wacht niet te lang met het laten repareren van beschadigde voegen. Ze nemen veel vocht op. Het probleem wordt van kwaad tot erger.
  • Zorg ervoor dat regenwater niet onder het lood of tussen de aansluiting van hout- en metselwerk door kan. Het water zakt door de stenen en kan van binnen uit schade veroorzaken.

Impregneren van uw gevels

Een gevel impregneren is een gevel zo behandelen dat het geen water meer opneemt. De gevel gaat hierdoor langer mee en is minder kwetsbaar voor weersinvloeden.

Een geïmpregneerde gevel kan nog wel het vocht van binnen naar buiten laten verdwijnen – het ademen van je huis – maar er kan geen vocht meer van buiten naar binnen komen.

Voordat impregneren kan plaatsvinden dient vuil, mos, algen, olie e.d. verwijderd te worden. Dit gebeurt door middel van hoge druk reiniging en/of stoom reiniging. Scheuren in het metselwerk cq. kapotte voegen worden vooraf hersteld. Het impregneren vindt o.a. plaats door middel van de ‘lage druk vloeimethode’. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van Funcosil WE impregneer. Dit is een oplos vrij, reukarm, water gedragen gevel impregneer middel, dus niet schadelijk voor het milieu.

Voordelen van impregneren:

  • De isolatiewaarde van uw gevel wordt vele malen vergroot.
  • Vocht intreding in het minerale geveloppervlak wordt verminderd.
  • Omdat vocht intreding wordt voorkomen, wordt het hernieuwd vervuilen van het geveloppervlak aanzienlijk vertraagd.
  • Door de drogere gevel is de voedingsbodem voor algen en mossen verdwenen, waardoor de aanwas hiervan veel minder snel zal optreden. Mocht er toch weer sprake zijn van aangroei, dan zal deze aanzienlijk gemakkelijker te verwijderen zijn.
  • Vorstschade door waterindringing van buitenaf wordt beperkt, mits er geen scheurvormingen of beschadigingen in het voeg- of metselwerk voorhanden zijn
  • Impregneren is visueel vrijwel niet waarneembaar.

Het impregneren vindt o.a. plaats door middel van de ‘lage druk vloeimethode’. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van Funcosil WE impregneer. Dit is een oplos vrij, reukarm, water gedragen gevel impregneer middel, dus niet schadelijk voor het milieu. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 

 

Commentaren voor deze post zijn gesloten.